WOORD  JEUGD

Sinds enkele jaren houd ik me intensief bezig met jeugdliteratuur. In 2022 verscheen mijn kinderboekendebuut Dodo bij Uitgeverij De vier Windstreken. Dodo werd goed ontvangen in de landelijke pers en kwam op nummer 16 binnen in de top 100 beste kinderboeken aller tijden van de Grote Vriendelijke Podcast. Ook verschenen er verhalen in verhalenbundels voor kinderen bij verschillende uitgevers. Eind 2022 ben ik samen met Carolien Lohmeijer Jong Literair Nederland gestart. 

Jong Literair Nederland is een recensiesite voor kinderen- en jeugdliteratuur

Kos heeft iets doms gedaan. Hij heeft zijn zusje Soof verstopt. In het park. Onder een struik. Nu kan hij haar nergens meer vinden. En Soof is pas nul. Kos voelt zich heel schuldig. Hij durft niet terug naar huis, eerst moet hij Soof vinden. Maar zoeken is moeilijk en Kos verdwaalt. In deze dwaaltocht ontmoet hij verschillende mensen. Hij maakt vrienden en leert zichzelf en de wereld om zich heen een beetje beter kennen.

Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt is uitgegeven door Uitgeverij De vier Windstreken (2023). Geïllustreerd door Nadia Meezen.

Van den Kroonenberg is ijzersterk in het optekenen van Kos’ ongecontroleerde gedachtenstroom. […] In haar roerende portret van Kos doet Van den Kroonenberg niet onder voor Rutger van der Loeffs klassieker ‘Een vlinder achterna.’
Joukje Akveld in Het Parool


Van den Kroonenberg knoopt alle lijntje hartverwarmend aan elkaar.
Bas Maliepaard, Trouw

Edward van de Vendel tipt Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt: Dit originele kinderboek is één lange stream of consciousness, je zou het bijna compleet als monoloog voor een kinderfilm kunnen gebruiken. 

Van den Kroonenberg verraste met het eigenzinnige debuut Dodo en voert de originele vertelstem door in haar tweede boek. De illustraties van Nadia Meezen hebben dezelfde ingetogenheid als het verhaal. Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt is een fascinerend en origineel verhaal over een angstig maar ook dapper jongetje.
Jaap Friso op JaapLeest

Met Dodo leverde Mohana van den Kroonenberg een verrassend sterk en eigenzinnig debuut af. Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt bestendigt die reputatie. Meer nog; van de Kroonenberg is niet langer enkel beloftevol, ze ís auteur, en nog een goede ook.
Jürgen Peeters in Tzum

Kidsweek: Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt is een geweldig leuk boek dat zowel grappig als spannend is. 

Tribune Junior: Een parel van een boek. Ingetogen en orgineel. 

Toin Duijx: Met ‘Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt’ laat zij zien een auteur te zijn die we goed in de gaten moeten houden.

In 2022 kwam Dodo binnen op plaats nummer 16
in de top honderd beste kinderboeken aller tijden,
van de Grote Vriendelijke Podcast.

In Dodo vertelt Dorian zijn verhaal; over dromen en geheimen, over stotteren en struikelen. Over taart eten in je klerenkast en Liefde met een grote L. Dodo is een verhaal over vriendschap en de kracht van fantasie, over geloven in elkaar en in jezelf en dat iedereen is zoals hij is, ook jij. 
Dodo is uitgegeven door uitgeverij De Vier Windstreken  (2022).

‘Van den Kroonenberg dendert op volle kracht de jeugdliteratuur binnen.’
Joukje Akveld, Parool 

‘Zware thematiek licht verteerbaar gemaakt. […] Alle lof.’ 
Mirjam Noorduijn, NRC

‘Debutante Mohana van den Kroonenberg schreef met Dodo in indrukwekkend boek over ene jongen die stottert. De gedachtenstroom van Dorian is intens en authentiek.’
Jaap Friso in Het Dagblad van het Noorden en De Leeuwarder Courant

Dodo is het debuut van een auteur die zeker doet uitzoen naar haar volgende boek.’
Toin Duijx, Friesch Dagblad. 

‘Ontroerend en prachtig verhaal.’
boekenbijlage.nl

‘Mohana van den Kroonenberg debuteert als jeugdauteur met een verrassend sterke Dodo.’ 
Bas Malipaard in Trouw

‘Interessante debutante.’
Pjotr van Lenteren, recensent jeugdliteratuur Volkskrant, online. 

‘Droomdebuut.’
Gideon Samson

‘Kinderliteratuurdebutante Mohana van den Kroonenberg doet iets interessants. […] Verrassend eerste kinderboek, dat Dodo. 
Edward van de Vendel

In deze bundel van uitgeverij Ploegsma (2023) is mijn verhaal Fantastische Vossen opgenomen. De illustraties bij het verhaal zijn van Juliette de Wit.

Er valt elke dag ontzettend veel te leren en mee te maken voor baby’s en peuters! En wat is er fijner dan een drukke dag afsluiten met voorlezen? In deze bundel is een schat aan versjes, verhalen liedjes en prenten te vinden. Van klassiekers als Kikker, Nijntje en Pippeloentje, tot eigentijdse karakters als Boer Boris. Perfect voor iedere kleine dromer die zich klaarmaakt voor de nacht. 

Met werk van tientallen verschillende schillende schrijvers, dichters en illustratoren. 

In deze bundel van uitgeverij Rose Stories (202) is mijn verhaal Honderd en één-nacht opgenomen. 

Een creatieve oplossing met een glimlach, een achtbaan aan emoties, een pratende jas, een broodnodige geheime missie, een eenzame kostbare schoen, een superheld, een mysterieuze hamster, een geldwolf, een vriendelijke rode fiets en een armband die je overal naartoe flitst. Dat is wat je krijgt wanneer tien schrijvers in gesprek gaan met kinderen en ouders over het thema armoede.

Verhalen van Anna Wolz, Annet Schaap, Astrid Sy, Gideon Samson, Mari Lam, Milouska Meulens, Mohana van den Kroonenberg, Najiba Abdellaoui en Reza&Chee-Han Kartosen-Wong. 

In dit zelfleesboek voor groep 5 van uitgeverij Ploegsma (2021) is mijn verhaal Zwart Vierkant opgenomen. De illustraties bij het verhaal zijn van Els van Egeraat.

Dit boek staat vol grappige en spannende verhalen. Ze gaan over monsters, ridders, kunst, vakanties en nog veel meer. Kies een fijn plekje en lezen maar! 

Met werk van Arend van Dam, Rick de Haas, Marjon Hoffman, Vivian den Hollander, Mark Janssen, Mirjam Oldenhave, Georgien Overwater, Sylvia Venden Heede, Juliette de Wit, Alex de Wolf, Mohana van den Kroonenberg en vele anderen.